Chleb to produkt, który jest uwielbiany przez osoby na całym świecie. Idealnie sprawdza się na śniadanie czy kolację. Zachwyca smakiem i świetnie komponuje się z wieloma innymi produktami. Dla uzyskania najlepszych efektów konieczne jest jednak wybranie wysokiej jakości produktu, który dzięki odpowiedniemu przyrządzeniu będzie zdrowym wyborem. Coraz popularniejszym wyborem jest chleb na zakwasie. Wyróżnia się przede wszystkim obecnością bakterii kwasu mlekowego, które pozytywnie wpływają na organizm. Dowiedz się czym jeszcze charakteryzuje się chleb na zakwasie i czy wprowadzenie go do diety faktycznie jest zdrowe?
Czy chleb na zakwasie jest zdrowy – najważniejsze wartości odżywcze
Chleb to produkt, który charakteryzuje się bogactwem składników odżywczych. Dostarcza wielu witamin i minerałów, które są niezbędne do zachowania dobrego samopoczucia i zapobiegają wielu chorobom. Prezentujemy najważniejsze wartości odżywcze, charakteryzujące chleb na zakwasie.
Chleb na zakwasie to źródło wielu cennych pierwiastków
Chleby na zakwasie wyróżniają się przede wszystkim bogatą zawartością cennych dla organizmu pierwiastków. Zawiera:
- Magnez – odpowiada za produkcję energii w organizmie, syntezę białek oraz wspiera układ nerwowy.
- Fosfor – odpowiada za zdrowie kości i zębów.
- Żelazo – potrzebne w procesie produkcji hemoglobiny. Chleb na zakwasie posiada znacznie mniejszą ilość kwasu fitynowego. Tym samym zawarte w nim żelazo jest o wiele lepiej przyswajane przez organizm.
- Cynk – wspiera układ opornościowy, a także przyspiesza gojenie ran.
- Miedź – pobudza organizm do produkcji czerwonych krwinek i wspiera układ nerwowy.
- Potas – odpowiada za utrzymanie równowagi płynów w organizmie, a także ogranicza skurcze mięśni.
- Wapń – odpowiada za zdrowie kości i zębów.
- Selen – wykazuje właściwości antyoksydacyjne.
Chleb na zakwasie wykazuje lepsze właściwości antyoksydacyjne
Dzięki procesowi fermentacji na etapie produkcji chleba ten zyskuje wyjątkowe właściwości antyoksydacyjne. Wynika to z faktu, że bakterie kwasu mlekowego odpowiadają za produkcję bioaktywnych peptydów. W efekcie chleb na zakwasie względem klasycznego jest w stanie nawet 10 razy lepiej radzić sobie ze zwalczaniem wolnych rodników. Właściwości antyoksydacyjne są wzmacniane również poprzez większą dostępność związków fenolowych.
Doskonały wybór dla kobiet w okresie rozrodczym
Chleb na zakwasie jest zalecany również dla kobiet w okresie rozrodczym. Fermentacja chleba skutkuje zwiększeniem liczby naturalnych folianów, których suplementacja jest polecana dla kobiet.
Wysoka zawartość beta-glukanów
Istotną zaletą jest także obecność beta-glukanów. Związki te mają udokumentowane właściwości prozdrowotne i mogą prowadzić do obniżenia poziomu cholesterolu. W przypadku tradycyjnej produkcji chleba aż 30% beta-glukanów jest jednak traconych. Chleb na zakwasie dzięki procesowi fermentacji pozwala zachować większość tych związków.
Chleb na zakwasie posiada niższy indeks glikemiczny
Tradycyjny chleb charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, który wynosi nawet 70. Sprawia to, że może być szkodliwy dla osób cierpiących na cukrzycę. Rozwiązaniem w takiej sytuacji jest sięgnięcie po chleb na zakwasie. Indeks glikemiczny na poziomie 48 i zdecydowanie niższa odpowiedź glikemiczna i insulinowa sprawiają, że chleb ten stanowi doskonały wybór. Sprawdzi się zarówno w przypadku osób z upośledzoną tolerancją glukozy, jak i w przypadku osób zdrowych.
Podsumowanie
Jak łatwo zauważyć chleb na zakwasie dzięki wyjątkowemu procesowi produkcyjnemu posiada wiele cennych właściwości. Stanowi zatem świetny wybór prozdrowotny, a odpowiedź na pytanie czy chleb na zakwasie jest zdrowy brzmi tak. Pomaga w zachowaniu dobrego samopoczucia i wspomaga wiele procesów zachodzących w organizmie. Dodatkowo w opinii wielu osób chleb na zakwasie ma lepszą teksturę i smak. Wszystko to sprawia, że jest wartym wprowadzenia do diety produktem. Najlepsze chleby na zakwasie można znaleźć w ofercie renomowanych piekarni lub samodzielnie przyrządzić pieczywo. Proces przyrządzania chleba nie jest skomplikowany i pozwala cieszyć się produktem bez sztucznych dodatków.