Jajka drobiowe są popularnym źródłem wysokiej jakości białka i to dlatego są powszechnym składnikiem w naszej diecie. Jaja mają swój nieoceniony udział w różnych potrawach, począwszy od omletów po desery. Ile jajko ma białka? To wszystko zależy jak duże i od jakiego rodzaju drobiu pochodzi ten popularny produkt.
Dlaczego białko w jajach jest takie cenne?
Jak wspomnieliśmy, białko obecne w jajkach jest uznawane za cenne ze względu na wiele cech. Po pierwsze jaja zawierają pełnowartościowe białko, które dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować z innego pokarmu. W tej grupie znajdują się m.in. aminokwasy egzogenne. Ponadto białko w jajach jest dobrze trawione i szybko przyswajane przez organizm, co oznacza, że stanowi ono bogate źródło składników odżywczych. Przy okazji jaja są stosunkowo niskokaloryczne, co jest świetną informacją dla osób dbających o sylwetkę. Oprócz białka jaja zawierają również inne ważne składniki odżywcze, takie jak witaminy np. witaminę D, witaminę B12, witaminę A oraz składniki mineralne, w tym żelazo, fosfor i cynk.
Nikt z nas nie wyobraża sobie prowadzenia kuchni bez jaj, gdyż można przygotować na wiele sposobów, na śniadanie, na obiad, deser czy kolację. Bez ich udziału nie ma wielu sosów, ciast czy sałatek. Mogą być spożywane jako omlety, gotowane, smażone, pieczone, używane w sałatkach, ciastach, kremach i wielu innych potrawach.
Ile białka jest w jajach kurzych?
Kurze jaja są najczęściej spożywanym rodzajem jaj w wielu krajach na całym świecie. Dostępne są w rozmiarach S, M i L i w różnych kolorach skorupki. Białe, brązowe, beżowe pochodzą od kur hodowlanych i tych z wolnego wybiegu, niebieskie, zielone od drobiu ozdobnego, kur zielononóżek i innych. Jednak kolor skorupki nie ma wpływu na zawartość białka w jaju. Kurze jajo waży średnio około 50 gramów. Jedno jajo kurze średnich rozmiarów zawiera około 6,5-7 gramów białka.
Czy więcej białka jest w żółtku, czy w białku?
Na to popularne zagadnienie można spojrzeć dwojako. Procentowo więcej białka znajduje się w białku jaja niż w żółtku. Białko jaja jest głównym źródłem białka, zawiera około 60-65% całkowitej ilości białka w jaju. Z kolei żółtko zawiera resztę białka, czyli około 30-35% masy białka w jaju.
Faktycznie, jeżeli zaś weźmiemy pod uwagę taką samą ilość, czyli np. 100 g, to w żółtku znajduje się więcej białka w porównaniu z białkiem jaja. Około 100 g żółtka zawiera około 15,5 g białka, podczas gdy 100 g białka jaja zawiera około 10 g białka.
Warto zaznaczyć, że choć żółtko zawiera więcej białka na 100 g, to białko jaja jest nadal bardzo wartościowym źródłem białka o wyższej wartości biologicznej i kompletnym profilu aminokwasowym. Warto wspomnieć, że ilość białka w jaju może nieznacznie różnić się w zależności od tego, czy jest ono gotowane czy surowe
Jaja kacze, indycze i gęsie
Oprócz popularnych jaj kurzych na naszych stoła rzadko, ale goszczą także jaja gęsi, kaczek i idyków. Niezwykle popularne w kuchni staropolskiej i żydowskiej jaja gęsie mają największą zawartość białka spośród wwszystkich rodzajów jajek, następnie na podium są jaja indycze, a na końcu plasują się jaja kurze i kacze mają podobną ilość białka, które jest nieco większe niż w jajach kurzych. Jedno jajo kacze ważące około 65 gramów zawiera około 9-10 gramów białka. Z kolei jedno jajo gęsie to około 144 gramów, które w zawiera w sobie około 20-24 gramów białka. Jajo indycze ważące średnio 79 gramów zawiera około 13-14 gramów białka.
Ile białka jest w jaju przepiórczym a ile w strusim?
Ilość białka w jajach różni się w zależności od gatunku ptaka oraz rozmiaru samego jaja.
Jajo przepiórcze waży średnio 9-12 gramów i dlatego, że jaja przepiórcze są mniejsze, zawierają mniej białka niż większe jaja innych ptaków. Jedno jajo przepiórcze może dostarczyć około 2-3 gramów białka.
Z kolei jajo strusie, to kolos, który wazy średnio 1,2-2 kilogramy i co za tym idzie, zawierają większe ilości białka. Jedno jajo strusie o masie 1,2-2 kg zawiera około 100-150 gramów białka.