Ocet to składnik, który nie tylko świetnie smakuje w jedzeniu, ale ma mnóstwo innych cennych właściwości:
- Na przykład pomaga warzywom i owocom dłużej zachować świeżość. I to nie tylko w kuchni – udowodniono, że ma również dobry wpływ na zdrowie. Badania pokazują, że może kontrolować poziom cukru we krwi, wspomagać utratę wagi i poprawiać trawienie.
- To nie wszystko! Ocet świetnie sprawdza się jako środek czyszczący. Działa jak mały zabójca bakterii i grzybów, czyli tych rzeczy, od których chcemy trzymać się z daleka.
- Ocet może również poprawić zapach. Ponadto zmiękcza ubrania i odstrasza komary, pchły i inne owady.
Zatem ocet to coś więcej niż tylko przyprawa do żywności, to prawdziwy bohater, jeśli chodzi o zdrowie, czyszczenie i pielęgnację skóry. Trzeba tylko pamiętać, żeby nie przesadzić, bo w nadmiarze może być niezdrowo.