Zrzucenie kilku nadmiarowych kilogramów jest czasami bardzo trudne. Nie każdy ma czas na treningi, ale można zastosować dietę, która pomoże w odzyskaniu smukłej sylwetki. Polecana jest dieta owsiankowa, której zasady poznasz po przeczytaniu tego artykułu.
Jakie korzyści przynosi jedzenie płatków owsianych?
Przy tej diecie podstawowym składnikiem posiłków są płatki owsiane, które nie powinny być przetworzone. Dobrze jest wybierać produkty wysokiej jakości pochodzące z wiadomego źródła, zresztą tak jak na co dzień wszystkie produkty żywnościowe. Płatki zawierają bardzo dużo błonnika, ale też mnóstwo witamin, w tym witaminę E i witaminy z grupy B. To jednak nie wszystko, bo w tym mało docenianym produkcie jest też magnez, wapń, fosfor i cynk.
Dieta owsiankowa wspomaga pracę jelit i poprawia ich perystaltykę, a przy okazji działa też oczyszczająco. Dodatkowo jest to produkt, który obniża poziom cholesterolu, a więc nawet osoby niebędące na diecie, powinny włączyć owsiankę do menu. Są jeszcze inne drogocenne właściwości płatków owsianych, a mianowicie eliminują ryzyko powstawania zakrzepów, ale też korzystnie wpływają na urodę, opóźniając procesy starzenia.
Czym charakteryzuje się dieta owsiankowa?
Dieta ma to do siebie, że ma dostarczać niewiele kalorii, a w przypadku diety owsiankowej jest to od 1000 do 1400 kcal dziennie. Z racji tego, że jest to monodieta, to nie zyskała przychylności dietetyków, aczkolwiek ma swoich zwolenników, co akurat ma miejsce w przypadku większości diet. Stosując tę dietę, należy pić dużo płynów dziennie, a może być to:
- woda mineralna,
- herbaty ziołowe,
- herbaty owocowe.
Niedostateczna ilość płynów może prowadzić do zaparć, które utrudniają codzienne funkcjonowanie.
Jak przebiega dieta owsiankowa?
Ten rodzaj diety może być stosowany różny okres, a w zależności od czasu stosowania posiłki różnią się od siebie.
Dieta jednodniowa, którą też często przedłuża się do tygodnia, polega na spożywaniu w ciągu dnia tylko płatków owsianych, które mogą być przygotowane na:
- wodzie,
- chudym mleku,
- jogurcie.
Przygotowanie posiłku jest proste, a wystarczy ugotować od 5 do 8 łyżek płatków w wodzie lub mleku. Jogurt dodaje się do płatków po ich ugotowaniu w wodzie. Dodatkowo można do dania dodać jabłka, banany lub pomarańcze. Tak przygotowaną owsiankę należy podzielić na 5 porcji i zjeść z przerwami nie większymi niż 3 godziny.
Dieta owsiankowa czterotygodniowa składa się z kilku etapów, a mianowicie:
- w fazie pierwszej przez 7 dni jesz tylko owsiankę, a dziennie możesz przyjąć do 1200 kcal,
- w drugim etapie przez trzy tygodnie owsiankę jesz trzy razy dziennie, a dodatkowo można do posiłków dodać warzywa, chude mięso lub ryby,
- w ostatniej fazie wychodzisz z diety, ale raz dziennie nadal jesz owsiankę, wprowadzając do menu pełnowartościowe produkty, takie jak chleb pełnoziarnisty, warzywa i owoce, a także chude mięso i ryby.
Jakie efekty można osiągnąć, stosując dietę owsiankową?
Z racji tego, że dieta owsiankowa jest niskokaloryczna, to można zrzucić nadmiar kilogramów, stosując tę dietę przez minimum miesiąc. Jednak należy uważać, by po zakończeniu nie nastąpił efekt jo-jo, bo tak niestety często się zdarza w przypadku monodiet dostarczających niewielką ilość kalorii. Jednodniowa dieta poprawi perystaltykę jelit i sprawi, że poczujesz się lekko i przyjemnie. Jest to dobry sposób, by oczyścić organizm, a przy okazji wprowadzić do jadłospisu zdrową owsiankę.
Bardzo ważne jest pamiętanie o tym, że dieta jednoskładnikowa nie jest polecana każdemu. Stosowanie jej przez dłuższy czas może doprowadzić do skrajnego niedożywienia. Jeśli ktoś cierpi na dolegliwości jelitowe lub ma problemy zdrowotne, to powinien skonsultować się z lekarzem, by sobie nie zaszkodzić.
Jak przygotować owsiankę? Oto przepis, który możesz wprowadzić do jadłospisu na stałe
Jeśli dieta owsiankowa nie jest dla Ciebie, to i tak warto wprowadzić płatki owsiane do jadłospisu. Oto sprawdzony przepis, który przypadnie Ci i Twoim bliskim do gustu.
Potrzebujesz płatki owsiane, mleko, jabłko, banana lub pomarańczę, cynamon i słonecznik.
5 łyżek płatków zalewasz szklanką mleka i gotujesz kilka minut. Po ugotowaniu dodajesz starte lub pokrojone na kawałki jabłko, lub inny owoc, posypujesz cynamonem i słonecznikiem i to wszystko. Taką owsiankę możesz jeść dwa lub trzy razy w tygodniu na śniadanie, a z pewnością Twój organizm będzie Ci wdzięczny.